Dini Eğitim Veren Anaokullarında Serbest Zaman Köşeleri

OKUL ÖNCESİ DİNİ EĞİTİMDE SERBEST ZAMAN KÖŞELERİ

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ÇOCUKLARIMIZIN SOSYAL GELİŞİMİ VE HAYAL GÜCÜ, OYUN KURMA GİBİ YETENEKLERİNİN DESTEKLENMESİ AÇISINDAN SERBEST ZAMANLARDA ONLAR İÇİN HAZIRLANMIŞ OYUN KÖŞELERİ VARDIR.
Serbest zaman etkinlikleri çocuğun;
• Yaratıcılığını geliştirme
• Paylaşma
• İşbirliği
• Başladığı işi sonuçlandırma konusunda kararlı olma
• Sorumluluk alma
• Aldığı sorumluluğu yerine getirme
• Problem çözme
• Olaylar arasında neden sonuç bağlantıları kurma
• Kas becerilerini geliştirme açısından önemlidir.

BU SERBEST ZAMAN KÖŞELERİNİ DİNİ EĞİTİMLE BÜTÜNLEŞTİREBİLİR, ÇOCUKLARIMIZIN SERBEST OYUN VAKİTLERİNDE DE DİNİMİZLE YAKINLAŞMALARINI SAĞLAYABİLİRİZ.
ÖNCELİKLE TEK TEK SERBEST ZAMAN KÖŞELERİMİZE BAKALIM VE İÇLERİNİ DİNİ ÖĞRENİM MATERYALLERİYLE DOLDURALIM
• KİTAP KÖŞESİ
Kitap köşesinde değişik boyutlarda değişik öykü kitapları bulunmaktadır. Öğrenciler bu köşedeki kitapları inceler, resimlerine bakarlar. Bu köşeler çocukların düş gücünü geliştirir. Öğrencilerimizin kitapla yakınlaşması ve zihinsel, dil, küçük koş gelişimini, tertip düzen alışkanlığını kazanması ve kitap sevgisini içselleştirmesi açısından bu köşeler çok önemlidir.
KİTAP KÖŞESİNE DİNİ HİKAYE KİTAPLARI KOYABİLİRİZ.

Dini Kitap Önerileri İçin;

EVCİLİK KÖŞESİ
Evcilik köşesinde koltuklar, mutfak araç ve gereçleri, bebekler ve araçlar bulunur. Çocuklar bu köşede yetişkin rollerini üstlenerek oyunlar oynar. Bu sayede çocuklar sosyal yönden gelişir. Çocuklar bu köşede empati kurmayı öğrenirler. Psikolojik olara k çocuğun rahatlayıp boşaldığını, gelecekte rollerinin provasını yaptığı bunu yaparken de hayal gücünü geliştirdiği köşedir. Bu köşede çocuk düşüncelerini akıcı bir dille ifade etmeyi öğrenir.
Bu köşemizi dini eğitim yönünden desteklemek için bu köşeye seccade, rahle, başörtü, takke, abdest çeşmesi, ibrik, saat ve evimizde kullandığımız ibadete yönelik materyaller ekleyebiliriz.

FEN DOĞA KÖŞESİ
Fen ve doğa köşesinde mıknatıs, teleskop, koleksiyonlar, değişik taşlar bulunur. Bu köşede çocuklar bitkileri, hayvanları inceler. Çocuklar hayvan ve bitkileri yakından izlerler. Çocuklar zihin gelişmesine yardımcı olur. Hayvan, bitki ve doğa sevgisinin gelişmesini sağlar.
Bu köşemizi de dini değerlerle doldurmak için çocuklarımızla çiçek dikme çalışması yaparak bu köşeye ekleyebiliriz. Tohumların besmelesini, topraktan canlı çıkmasını, renk renk çiçekleri bize Allah’ın verdiğini anlatarak tefekkür etmelerini ve gözlemlemelerini sağlayabiliriz. Akvaryum koyarak balıkların su altında nefes almasını, onlarında Allah’ı zikrettiklerini söyleyebiliriz. Karınca yuvası koyarak karıncaların rızkını da Allah’ın verdiğini, Allah’ın Rezzak ismini anlatabiliriz. Süleyman peygamberin karıncayla olan kıssasını anlatabiliriz. Fen doğa köşesinde çocuklarımızın tefekkür etmesini sağlayabiliriz.

BİLİM KÖŞESİ
Din eğitimi bilim atölyesinde dünyanın yuvarlak olduğunu, bunu önceden insanların bilmediğini Allah’ımızın Kuran’da haber verdiğini dünya küresi koyarak, dünya haritası asarak pekiştirebilir, incelemelerini ve tefekkür etmelerini sağlayabiliriz. Çocuğun anne karnında beslenmesini resim olarak atölyemize veya köşemize asarak Kuranda anlatıldığını Allah’ımızın bize öğrettiğini söyleyebiliriz. Yağmurun yağışı, karın yağışı, güneşin doğuşu ve batışı gibi bilimsel olayları görsellerle destekleyerek ayetlerin bunları bize öğrettiğini çocuklarımıza anlatarak sağlam bir inanç sahibi olmalarının temellerini atmış oluruz. Uzaydan gezegenlerden bahsedebiliriz. Bunların Kuran’da bizlere anlatıldığından bahsedebiliriz. Yaş seviyelerine göre uygun olan ayetleri seçerek açıklama yapabiliriz.

SANAT KÖŞESİ
Sanat köşemize Kabe maketi, ünlü cami maketleri resimleri, medreseler, hat yazılı besmele kelime-i tevhit tabloları Allah Muhammet yazısı koyarak çocuklarımızın görerek aşinalığını, inceleyerek dokunsal öğrenmelerini sağlayabilir, ünlü mimar ve hattatları tanıtabiliriz.
Bu köşeleri zenginleştirebilir, çoğaltabiliriz. Yeni fikirlere sahip arkadaşlarımız ve değerli okurlarımız sizlerde fikirlerinizi paylaşabilir, okul öncesi dini değerler eğitiminde yeni adımlar atmamıza ve çocuklarımıza faydaya vesile olabilirsiniz değerli günler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir